Nane (Mentha Piperita) - Aydın, Okan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Antineoplastik ilaçların maliyeti, yan etkileri, ilaçlara karşı direnç gelişimi ve tedavi yetersizliği gibi birçok unsur, araştırmacıları ve kanser hastalarını yeni tedavi alanlarına yönlendirmektedir. Doğadan elde edilen ve ‘şifalı bitkiler’ olarak nitelendirilen bu yeni popüler ilgi alanlarından birisi de aromaterapidir. Lamiaceae ailesinin bir üyesi olan nane (Mentha piperita) binlerce yıldır ilaç yapımında kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Geleneksel olarak solunum ve gastrointestinal sistem hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve ağrı tedavisinde kullanılan nanenin antikanser özellikleri açısından yapılan çalışmalar hücre düzeyi ve hayvan deneyleri düzeyindedir. Çalışmaların çoğunda nanenin kanser hücre dizilerine yönelik sitotoksik, antiproliferatif ve antitümör etkileri gösterilmiştir. Nanenin kemoradyoprotektif etkileri ile ilgili bir kısmı hayvan deneyleri düzeyinde bir kısmı ise kısıtlı sayıda hasta üzerinde yapılmış çalışmalar vardır. Bu çalışmalarda nane ekstraktlarının kemoterapiye bağlı bulantı, kusma, öğürme, oral mukozit gibi semptomları azaltmada; radyoterapiye bağlı gelişen gastrointestinal, hematopoetik, ürogenital ve kromozomal hasarı gidermede etkili olduğu ve yaşam kalitesini iyileştirdiği gösterilmiştir. Tüm bu çalışmalara rağmen henüz herhangi bir kansere veya kemoterapi/radyoterapi yan etkilerine karşı, monoterapi ya da kombinasyon şeklinde geliştirilmiş, nane ve ekstraktları ile ilgili bir terapötik ajan çalışması bulunmamaktadır. Many factors such as the cost of antineoplastic drugs, side effects, development of drug resistance and treatment failure are driving researchers and cancer patients to new therapeutic areas. One of these new popular areas of interest is aromatherapy, which is derived from nature and described as 'medicinal plants'. Peppermint (Mentha piperita), a member of the Lamiaceae family, is one of the medicinal plants that have been used in medicine for thousands of years. Traditionally used in the treatment of respiratory and gastrointestinal system diseases, infectious diseases and pain, studies on the anticancer properties of peppermint are at the level of cellular and animal experiments. In most of the studies, cytotoxic, antiproliferative and antitumor effects of peppermint on cancer cell lines have been demonstrated. There are studies on the chemoradioprotective effects of peppermint, some of which are at the level of animal experiments, and some of which have been conducted on a limited number of patients. In these studies, peppermint extracts have been shown to reduce chemotherapy-induced symptoms such as nausea, vomiting, retching, oral mucositis; to be effective in eliminating gastrointestinal, hematopoietic, urogenital and chromosomal damage caused by radiotherapy and to improve quality of life. Despite all these studies, there is no therapeutic agent study on peppermint and its extracts developed as monotherapy or combination against any cancer or chemotherapy/radiotherapy side effects.