Biberiye (Rosmorinus Officinalis) - Çoban Eşdur, Pınar (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Türkiye de kuşdili, akpüren ve hasalbal isimleri ile bilinmekte olan Rosmarinus officinalis L. (ROL) ; Laminacae ailesinden, ana bileşenini rosmarinik asid (RA) ve kafeik asidin oluşturduğu, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen, uzun ömürlü, tıbbi ve aromatik amaçlı kullanılan bir bitki türüdür. Biberiyenin antioksidan, antibakteriyal, antiviral ve immunmodulatör gibi birçok etkisi olduğu gösterilmiştir. Biberiye deneysel karsinogenezi inhibe eden besleyici ve besleyici olmayan bileşenleri içerir. Yapılan çalışmalar biberiyenin karaciğer ve mide gibi organların kanserojen veya toksik maddelerden koruma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Biberiyenin kolik ağrıda, dismenore ve solunum yolları problemlerinde de etkinliği gösterilmiştir. Ayrıca ağrı kesici, anti epileptik, balgam sökücü, romatizmal problemlerde, idrar sökücü olarak, karaciğer koruyucu ve antimutajenik etkileri de gösterilmiştir. Avrupa Birliği tarafından gıda maddelerinin raf ömrünü uzatmak amaçlı katkı maddesi olarak onaylanıp kullanıma girmiştir. Rosmarinus officinalis L. (ROL), known in Turkey as Kuşdili, Akpüren and Hasalbal; It is a plant species from the Laminacae family, whose main components are rosmarinic acid (RA) and caffeic acid, does not shed its leaves in winter, is long-lived and used for medicinal and aromatic purposes. It has been shown that rosemary has many effects such as antioxidant, antibacterial, antiviral and immunomodulatory. Rosemary contains nutritional and non-nutritional components that inhibit experimental carcinogenesis. Studies show that rosemary has the potential to protect organs such as the liver and stomach from carcinogenic or toxic substances. Rosemary has also been shown to be effective in colic pain, dysmenorrhea and respiratory problems. It has also been shown to have analgesic, anti-epileptic, expectorant, rheumatic problems, diuretic, liver-protective and antimutagenic effects. It has been approved and used by the European Union as an additive to extend the shelf life of foodstuffs.