Deve Dikeni (Silybum Marianum) - Serin Özel, Gamze (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Süt deve dikeni olarak silyum marianum kanser, hepatit, safra yolu hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde çok uzun zamandır kullanılmaktadır. Aktif metaboliti silymarin kanser riski yüksek olan grupta kanserden korunmak amacı ile kullanılabilir. Deve dikeni ve silymarin karaciğer, prostat, kolon, pankreas kanserinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanılmıştır. Silymarin kanser hücresinde apopitozu artırarak ve serbest okisjen radikal oluşuma engel olarak etki gösterir. Silymarinin kanser önleyici etkisi ve son zamanlarda insanların kemoterapiden daha fazla bitkisel tedaviye merak etmesi nedeni ile deve dikenine ilgi artmıştır. Bu bölümde deve dikeni ile ilgili makaleler, ilaç etkileşimi detaylı anlatılacaktır. As milk thistle, silyum marianum has been used for a long time in the treatment of many diseases such as cancer, hepatit, biliary truct diseases. Its active metabolite,silymarin, can be used to protect aganist cancer in groups with high cancer risk.Milk thistle and silymarin have been used complementary therapy in liver, prostate, colon and pancreatic cancer. silymarin acts by increasing apopitosiz in cancer cells and preventing free oxygen radical formation. The value of milk thistle has increased due to the anti-cancer effect of silymarin and the fact that people are more interested in herbal medicine than cheometherapy. In this chapter, articles about milk thistle and its drug interactions will be explained in detail.