Acil ve Afet Durumlarında Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı - Baran Deniz, Emine (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri bir insan hakkıdır. Acil ve afet durumlarında CSÜS hizmetleri için uluslararası kabul gören bir standart olan Asgari Sağlık Hizmet Paketi’nin kullanılması uygundur. Bu hizmet paketi; sağlık sektörü içerisinde CSÜS hizmetlerine öncülük edecek bir örgütlenmenin sağlanmasını, cinsel şiddetin önlemesi ve şiddete maruz kalanların ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretilmesini, HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önlenmesini, anne ve yeni doğan hastalıklarının ve ölümlerinin önlenmesini, istenmeyen gebeliklerin önlenmesini, kapsamlı CSÜS hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleriyle entegrasyonunun sağlanmasını içermektedir. Bu hizmetler; bebek ve çocuklar, yaşlılar, kadınlar ve kız çocukları, engelliler, LGBTİ+ bireyler, göçmenler ve mülteciler gibi savunmasız grupları da içermelidir.