Sağlık Kuruluşlarında Cinsel Sağlık Hizmetleri / Cinsel Eğitim ve Danışmanlık - Kaya, Barış (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsellik, doğum öncesi dönemde başlayıp, yaşam boyunca devam eden ve birçok faktör tarafından etkilenen kompleks bir kavramdır. Cinsellik, bireyin gelişim dönemlerinde ve hayatın çeşitli evrelerinde, karşılaştığı farklı olaylardan etkilenerek değişim gösterebilmektedir. Cinsel sağlığın sürdürülmesi ve riskli davranışların önlenebilmesi için, bireylerin doğru ve yeterli düzeyde cinsel sağlık bilgilerine erişimi ve bu unsurları yaşamın bütün evrelerine uyumlu hale getirmeleri sağlanmalıdır. Diğer taraftan insan hakları, cinsel sağlık ve üreme sağlığı da dahil olmak üzere bireylerin cinsellikleri üzerine her türlü kararı özgürce verebilme ve kontrol edebilme haklarını da içermektedir. Bu durum, üreme çağındaki kadın ve erkeklerin, cinsel sağlık danışmanlık ve tedavi hizmetlerine erişimi, sağlık kuruluşlarında insan hak ve özgürlüklerine uyumlu olarak planlanan ulusal düzeydeki sağlık politikalarının oluşturulması ile mümkündür.