Üriner İnkontinansı Olan Hastalarda Cinsel Sağlık - Yılmaz Karabulutlu, Elanur; Güneş, Demet (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Üriner inkontinans her yaşta görülebilen, ileri yaşlarda görülme sıklığı artan, bireylerin günlük yaşamını, fiziksel aktivitesini, sosyal ilişkilerini, duygusal fonksiyonlarını ve cinsel işlevini olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunudur. Her iki cinsiyette görülmekle birlikte kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Yaş, vajinal doğum, obezite, oral östrojen kullanımı önemli risk faktörleri olup; fizik aktivite, diabetes mellitus, menopoz, histerektomi, prostatektomi ve genetik faktörün üriner inkontinansa neden olduğu belirtilmektedir. Kadınlarda pelvik taban yapılardaki değişiklikler ve intrensek sfinkter yetmezliği de neden olan faktörler arasındadır. Üriner inkontinans ilişki sırasında idrar kaçırma, idrar kokusunun oluşması, utanma, korku duyguları ve özgüven kaybı ile cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Cinsel fonksiyon bozukluklarının yönetimi için hasta, ayrıntılı tıbbi öykü alınarak, fizik muayene ve temel tanısal testler yapılarak değerlendirilmelidir. Tedavide antimuskarinik ilaçlar, cerrahi müdahaleler, transvajinal elektriksel stimülasyon gibi yöntemler kullanılmalı ve pelvik taban kas egzersizleri ile hijyenik problemlere yönelik eğitim verilmelidir.