Çocuğun Cinsel İstismarı - Yıldırım, İrem and Kobya Bulut, Hacer (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Çocuğun cinsel istismarı her kültürdeki, tüm eğitim ve ekonomik seviyedeki çocukları etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Cinsel istismar, çocuğun bütünüyle kavrayamadığı, gelişimsel açıdan hazır olmadığı temas içeren veya içermeyen bir cinsel aktiviteye dahil edilmesi olarak tanımlanabilir. Konunun hassas niteliği, sosyokültürel gelenekler, mahremiyet kültürü, sosyal aşağılanma korkusu istismarın ifşa edilmesini zaman zaman engellemekte ve bu nedenle vakaların tamamı rapor edilmemektedir. İstismar mağduru çocuklar fiziksel ve ruhsal semptomlar gösterebilmekle birlikte asemptomatik vakalar da mevcuttur. Çocuğun cinsel istismardan korunması ve istismarın erken dönemde tanınarak uygun yaklaşımda bulunulması hususunda çocukların, ailelerin, eğitimcilerin ve sağlık çalışanlarının bilgi sahibi olması önemlidir.