Cinselliğin Anatomisi ve Fizyolojisi - Kara, Pınar; Nazik, Evşen (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsel anatomi dış ve iç genital yapılardan oluşmakta olup, kadınlarda ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Kadınlarda dış genital yapılar vulvada yer alan mons pubis, labia majör ve minörler, klitoris ve vestibulden oluşurken; iç genital yapılar vajina, granfenberg (G) noktası, halban fasyası, uterus, tuba uterinalar ve overlerdir. Erkekte dış genitaller penis ve skrotum; iç genital yapılar ise duktus efferent, duktus epididimis, duktus ejakulatoryus, vezikula seminalis, prostat bezi, üretra ve bulbo-üretral (Cowper) bezlerdir. Cinsel fizyoloji hem kadında hem de erkekte, hipotalamusun uyarılmasıyla başlamakta ve nöroendokrin mekanizmanın cinsel yanıt oluşturmasıyla sonuçlanmaktadır. Cinsel yanıt sürecinde uyarılma, plato, orgazm ve çözülme evreleri birbirini takip etmektedir.