Görsel Sanatlarda Cinsellik Olgusu - Özen, Uğur (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Bu çalışma ile insanlık tarihindeki sanatsal evrimi ve cinselliğin görsel sanatlar içindeki rolünü inceleyen bir çalışmayı temsil emek amaçlanmıştır. Paleolitik Çağ'dan başlayarak günümüze kadar olan süreçte sanatın nasıl değiştiğini ve cinselliğin bu evrimde nasıl bir rol oynadığı anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma sanatın yalızca estetik ile olan ilişkisine değinmemiş bu ilişkinin de ötesinde toplumsal ve kültürel bir gösterge olduğunu vurgulamayı amaçlamıştır. Paleolitik Çağ'da mağara duvarlarına çizilen resimlerden başlayarak, antik medeniyetlerin tapınaklarında yer alan heykellere, Rönesans dönemi sanatının gerçekçi eserlerinden, modern ve çağdaş sanatın yaratıcı ifadelerine kadar olan evrimi örneklendirilerek detaylı bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır.Cinselliğin, sanatın evriminde sadece estetik değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel değişimlerle iç içe geçtiği üzerinde durulmuş, inanç sistemleri, toplumsal yapılar ve değerlerin evrimiyle birlikte sanatın biçimleri ve içeriğindeki değişim ve cinselliğin de bu değişimlere paralel olarak nasıl evrildiğine değinilmeye çalışılmıştır. Yapılan bu çalışma da görsel sanatların sadece resim ve heykel gibi alanları üzerinden insanlığın gelişim süreci içerisinde sanatın da kendine özgü bir dil ve ifade biçimi geliştirdiği vurgulanarak, sanatın evrimsel yolculuğunun insanlığın tarihini anlama ve geçmişten gelen değerleri günümüze taşıma sürecine nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koymaya çalışılmıştır.Son olarak, yapılan araştırmada günümüzde dijital teknolojinin etkisiyle sanatın yeni bir evrim aşamasına girdiğini ve sanatçıların dijital platformları kullanarak eserlerini geniş kitlelere ulaştırma fırsatı bulduğunu ifade eder nitelikte yapıtlar üretildiğine değinilmiş, sanatın bu evrimsel sürecinin, insanlığın geçmiş mirasıyla birleşerek geleceği şekillendiren ve ilham veren bir yolculuk olduğunu vurgulanmıştır.