Türk Halk Hekimliğinde Kadınların Üreme Sağlığı ve Cinsel Sağlık - Kımışoğlu, Zehra (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Kaynağını halk tecrübesi ve kadim bilgilerden alan Türk halk hekimliği hastalıkları geleneksel yöntemlerle sağaltmaya çalışan bir alandır. Aralarındaki bazı farklara rağmen tamamlayıcı alternatif tıp olarak da bilinen halk hekimliği toplum tarafından kabul görmüş pek çok uygulamayı içerir. Fizyolojik ve psikolojik olarak insan sağlını ve genel durumunu ilgilendiren her konu halk hekimliğinin kapması içinde yer alır. Halk pratiklerinin çoğunu kadınlar ve genel itibarıyla kadın sağlığı konularında uygularlar. Bu çalışmada kadınların üreme ve cinsel sağlıkları doğum kavramı çerçevesinde ele alınarak doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası ritüeller halk inanışlarıyla birlikte tartışılmaya çalışılacaktır.