Obezite ve Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları - Karahasanoğlu, İlker (Obezite ve Ortopedik Hastalıklar, 2023)
Obezite vücudun tüm sistemlerini etkileyebilecek sistemik bir hastalıktır. İskelet sistemi de etkilenen sistemlerden bir tanesidir.Literaturde ayak ,ayakbileği ve obezite ilişkisini araştıran çok fazla çalışma bulunmamaktadir.Mevcut çalışmalarda obezitenin ayak,ayakbileğine fazla yük binmesine bağlı basınç artışı nedeniyle gerçekleşen hastalıkları tetikleyebildiği diğer mekanizmalarla gelişen hastalıklara etkisi olmadığı gösterilmiştir.