Sol Ventrikül Destek Cihazı Takılan Hastanın Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeline Göre Hemşirelik Yaklaşımı: Vaka İncelemesi - Ataman Yıldız, Gamze (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Sol ventrikül destek cihazları son dönem kalp yetmezliğinde kalp nakline köprüleme amacıyla ya da çok yaşlı veya nakil için uygun olmayan hastalar için tedavi seçeneğidir. Hastaların kalp yetmezliği belirtilerini azaltmakla birlikte fonksiyonel kapasitesini artırmakta ve dolayısıyla yaşam kalitesini iyileştirmektedirler. Hemşirelik uygulamalarında sıkça kullanılan hemşirelik kuramları ve modelleri bulunmaktadır. Bu modellerin kullanılması hemşirelerin analitik düşünme becerisinin gelişmesinde, hemşirelik işlevlerinde amaç belirleme ve geliştirme yeteneğini kazanmasına yol göstermektedir. Bu modellerden biri olan Gordon’un Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri (FSÖ) Modelidir. Bu olgu da, sol ventrikül destek cihazı takıllan hastanın yoğun bakım sürecinin FSÖ modeline göre bütüncül bir bakış açısıyla hemşirelik bakımının sağlanması ve modelin kullanılabilirliğini göstermek amaçlanmıştır. Left ventricular assist devices are a treatment option for end-stage heart failure as a bridge to heart transplantation or for patients who are too old or not suitable for transplantation. They reduce the symptoms of heart failure and increase the functional capacity of patients and thus improve the quality of life. There are nursing theories and models that are frequently used in nursing practice. The use of these models leads nurses to develop analytical thinking skills and to gain the ability to set and develop goals in nursing functions. One of these models is Gordon's Functional Health Patterns (FHP) Model. In this case, it was aimed to provide nursing care of the intensive care process of the patient who was fitted with a left ventricular assist device with a holistic perspective according to the FSÖ model and to demonstrate the usability of the model.