Yoğun Bakımda Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu Uygulaması ve Yönetimi - Parlak, Göknur (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO), hayatı tehdit eden kalp veya akciğer yetmezliği olan hastalara mekanik destek sağlayabilen bir teknolojidir. ECMO, veno- venöz (VV-ECMO) ve veno-arteriyel (VA-ECMO) olmak üzere iki şekilde uygulanabilir. VV- ECMO, sadece oksijenasyon sağlarken, VA-ECMO hem solunum hem de hemodinamik destek sağlar. ECMO uygulaması özellikle başka tedavi seçenekleri başarısız olduğunda veya başarı şansı olmadığında kullanılır. Avrupa ve Kuzey Amerika'da ECMO, yoğun bakım hekimleri ve hemşireleri tarafından yapılırken, Türkiye'de cerrahlar, anestezistler, perfüzyonistler ve ameliyathane hemşireleri tarafından gerçekleştirilir. ECMO'lu hastaların takip ve bakımı yoğun bakım ünitesinde gerçekleşir ve hemşirelerin zaman yönetimi, değerlendirme becerileri ve uzmanlık gerektiren sorumlulukları vardır. Ayrıca, hastaların hemodinamisinin korunması, gastrointestinal sistem, sıvı-elektrolit dengesi ve solunum fonksiyonlarının izlenmesi, sedasyon ve ağrı yönetimi gibi diğer bakım ihtiyaçları da önemlidir. ECMO, son yıllarda özellikle pandemi nedeniyle kritik yetişkin hastalarda kullanımının yaygınlaştığı bir teknoloji haline gelmiştir. Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) is a technology that can provide mechanical support to patients with life-threatening heart or lung failure. ECMO can be applied in two ways: veno-venous (VV-ECMO) and veno-arterial (VA-ECMO). While VV-ECMO provides only oxygenation, VA-ECMO provides both respiratory and hemodynamic support. ECMO is used especially when other treatment options have failed or have no chance of success. In Europe and North America, ECMO is performed by intensive care physicians and nurses, while in Turkey it is performed by surgeons, anesthesiologists, perfusionists and operating room nurses. The follow-up and care of patients with ECMO takes place in the intensive care unit and nurses have responsibilities that require time management, assessment skills and expertise. In addition, other care needs such as maintaining hemodynamics, monitoring gastrointestinal, fluid-electrolyte balance and respiratory functions, sedation and pain management are also important. ECMO has become a technology that has been widely used in critical adult patients in recent years, especially due to the pandemic.