Willis Poligonu, Varyasyonları ve Radyolojik Görüntülemesi - Bakıcı, Rukiye Sümeyye; Öner, Serkan (Anatomiye Güncel Bakış II, 2024)
Willis poligonu (circulus arteriosus cerebri) beynin beslenmesini sağlayan bilateral a. vertebralis ve a. carotis interna’nın dallarından oluşmaktadır. Bu poligonu oluşturan arterler a. cerebri anterior, a. cerebri posterior, a. communicans anterior, a. communicans posterior ve a. carotis interna’dır. Willis poligonunda %60 oranında varyasyon görülmektedir. Dolayısıyla bu arterlerde olan herhangi bir varyasyon durumlarının özellikle klinisyenlerin bilmesi önemlidir. Bilateral a. communicans posterior apilazisi, a. cerebri anterior dexter (A1) hipoplazisine eşlik eden bilateral a. cerebri posterior aplazisi, a. communicans posterior dexter aplazisi, bilateral a. communicans posterior absensine eşlik eden sol A1 hipoplazisi gibi klinikte karşılaşılan varyasyonlar arasında yer almaktadır. Unilateral hipoplazik a. communicans posterior ve hipoplazik a. communicans anterior ve triplicate a. cerebri anterior; unilateral hipoplazik a. communicans posterior, contralateral a. communicans posterior absensi ve duplicate a. communicans anterior varyasyon durumları gibi arterlerin tek, iki ve üçlü varyasyon durumları da yer alabilir. Bu bölgede bulunan varyasyon durumlarının radyolojik görüntüleme, cerrahi operasyon sırasında ya da kadavralarda diseksiyonlarla ortaya konmaktadır. Son dönemlerde teknolojinin gelişimiyle birlikte radyolojik görüntüleme yöntemleri daha yaygın kullanılmaktadır. Bilgisayarlı Tomografi Anjiografi, Manyetik Rezonans Anjiografi, Dijital Subtraksiyon Anjiografisi yöntemleri Willis poligonunu görüntülemek için kullanılmaktadır. The Willis polygon (circulus arteriosus cerebri) consists of branches of the bilateral vertebral artery and internal carotid artery, which provide nutrition to the brain. The arteries forming this polygon are anterior cerebral artery, posterior cerebral artery, anterior communicating artery, posterior communicating artery and internal carotid artery. The Willis polygon shows a variation of 60%. Therefore, it is especially important for clinicians to be aware of any variations in these arteries. Bilateral posterior communican artery apilasia, bilateral posterior cerebral artery aplasia accompanying right anterior cerebral artery (A1) hypoplasia, right posterior communican artery aplasia, left A1 hypoplasia accompanying bilateral posterior communican artery abscess are among the variations encountered in the clinic. Unilateral hypoplasic posterior communicating artery and hypoplasic anterior communicating artery and triplicate anterior cerebral artery; unilateral hypoplasic posterior communicating artery, contralateral posterior communicating artery abscess and duplicate anterior communicating artery variations may also be present. Radiologic imaging of variations in this region is performed during surgery or by dissection in cadavers. Recently, with the development of technology, radiologic imaging methods are more widely used. Computed Tomography Angiography, Magnetic Resonance Angiography, Digital Subtraction Angiography methods are used to visualize the Willis polygon.