Limbik Sistem Anatomisi - Şahin, Necati Emre; Öner, Zülal (Anatomiye Güncel Bakış II, 2024)
Limbik sistem, beyindeki karmaşık bir yapılar ağıdır ve öğrenme, hafıza, beslenme refleksi, cinsel dürtülerin düzenlenmesi ve duyguların dışa vurulması gibi bir dizi önemli işlevi yerine getirir. Lobus limbicus, bu sistemin önemli bir bileşeni olarak kabul edilir ve gyrus cinguli, area subcallosa ve gyrus parahippocampalis gibi yapılar tarafından oluşturulur. Formatio hippocampi ise özellikle öğrenme ve hafıza süreçlerinde kilit bir rol oynar ve hippocampus, subiculum ve gyrus dentatus gibi yapıları içerir. Papez halkası, duyguların bilişsel aktivitelerle veya iç organlardan gelen duyulardan kaynaklanabileceğini öne süren bir modeldir. Bu döngüde, bilgiyi aktaran yapılar arasında hippocampus, fornix, corpus mamillare, tractus mamillothalamicus, nuc. anteriores thalami, thalamokortikal yollar, gyrus cinguli ve cingulum bulunur. Limbik sitem yapılarının bağlantılarını sağlayan beyaz cevher yapıları arasında fornix, stria medullaris thalami, stria terminalis, stria diagonalis ve fasciculus medialis telencephali yer alır. Özellikle fornix, hippocampus ile thalamus, hypothalamus ve area septalis gibi yapılar arasında karşılıklı bağlantı sağlayan önemli bir lif demetidir. Kluver-Bucy Sendromu, amygdala ve hipokampusun hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan ve hiperoralite, agnosi, apati ve hiperseksüalite gibi belirtilerle karakterize olan bir durumdur. Wernicke- Korsakoff Sendromu ise genellikle tiamin eksikliği ve alkol tüketimiyle ilişkilendirilir ve göz hareketlerinde kontrolsüzlük, hafıza kaybı, konfabülasyonlar ve mental durum değişiklikleri gibi belirtiler gösterir.