Karaniofasial Osteodistraksiyonun Tarihsel Gelişimi ve Kademeli Traksiyonun Dokular Üzerine Etkisi - Cavlı, Bedreddin (Güncel Ağız Diş Çene Cerrahisi II (Bahar), 2024)
Kraniyofasiyal osteodistraksiyon geçtiğimiz yüzyıldan itibaren her geçen gün daha fazla dikkatleri üzerine çekmiştir. İlk uygulamalar genellikle maksiller ekspansiyona yönelik iken ilerleyen çalışmalar geniş gelişimsel kraniyofasiyal hipoplazileri tedavi edebilecek boyutlara ulaşmıştır. Kraniyofasiyal osteodistraksiyon konvansiyonel cerrahi tekniklere göre avantajları her zaman cazip gelmiştir. Osteodistraksiyon tekniğinin temel avantajlarında birisi, konvansiyonel cerrahilerde akut harekete maruz kalan dokuların adaptasondaki zorluklarını içermemesidir. Bu teknikte kademeli olarak gerilen konumu değişen dokuların, şekil, fonksiyon ve hücresel sayı değişiklikleriyle adaptasyon sağlayabilmesidir. Bu adaptasyon istenen fonksiyonların hedefe daha yakın olmasını sağlamakta, relaps oranlarını minimalize etmektedir.Çalışmamızda karaniofasial osteodistraksiyonun tarihsel gelişimi hakkında ve kademeli traksiyonun dokular üzerine etkisi hakkındaki bilgileri derlemeyi amaçladık. Craniofacial osteodistraction has increasingly captured attention since the last century. While initial applications were generally aimed at maxillary expansion, subsequent studies have reached dimensions capable of treating extensive developmental craniofacial hypoplasias.The advantages of craniofacial osteodistraction over conventional surgical techniques have always been appealing. One of the fundamental advantages of osteodistraction is that it does not involve the challenges of adaptation faced by tissues exposed to acute movement in conventional surgeries. In this technique, tissues undergoing gradually applied tension can adapt through changes in shape, function, and cellular count. This adaptation helps achieve closer alignment of desired functions, minimizing relapse rates.In our study, we aimed to compile information about the historical development of craniofacial osteodistraction and the effects of gradual traction on tissues.