Balneoterapide Su ve Gazların Özellikleri - Topçu, Esra (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Suyun terapötik olarak kullanımı, antik dönemlerden başlayan ve günümüzde halen kullanımına devam edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Balneoterapi, ilaç dışı bir yöntem olarak, kaplıca ve kür merkezleri gibi pek çok merkezde koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon amacıyla kullanılmaktadır. Balneoterapide tedavi edici temel etki, mineralli sularla ve termal etkiyle yapılan uygulamalardır. Bunun yanında balneoterapi tedavisinde terapötik amaçlı çamurlar, sular, tuzlar ve gaz ile banyolar, duşlar, içme kürleri ve inhalasyon gibi uygulamalar yapılmaktadır. Balneoterapi ağrıyı ve tutukluluğu azaltmak, eklem hareketliliğini ve postürü düzeltmek, yani dolaylı olarak yaşam kalitesini arttırmak amacıyla geleneksel tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Etki mekanizmaları net olarak açıklanamadığı için modern tıpta yeri halen tartışmalıdır. Ayrıca mineralli olan her çamur, su ve gaz Balneoterapide kullanılmamaktadır. Bu etkenlerin özellikleri ve uygulanma şekilleri konusunda fikirler ortaya konulmuştur. Biz bu bölümde kullanılan su ve gazların özellikleri ile kullanım alanlarını anlattık. The therapeutic use of water is one of the treatment methods that started in ancient times and is still used today. Balneotherapy, as a non-drug method, is used for preventive, therapeutic and rehabilitation purposes in many centers such as spas and cure centers. The main therapeutic effect in balneotherapy is the applications made with mineral water and thermal effect. In addition, in balneotherapy treatment, applications such as baths, showers, drinking cures and inhalation are performed with mud, water, salts and gas for therapeutic purposes. Balneotherapy is used as a traditional treatment method to reduce pain and stiffness, improve joint mobility and posture, and indirectly increase the quality of life. Since its mechanisms of action are not clearly explained, its place in modern medicine is still controversial. In addition, not all mineral mud, water and gas can be used in Balneotherapy. Ideas about the characteristics of these factors and their application methods have been put forward. In this section, we explained the properties and usage areas of the water and gases used.