Tek Koroner Arter Anomalileri - Ateş, Muhammet Salih (Olgular Eşliğinde Kardiyoloji II, 2024)
Nadir bir konjenital anormalliklerden olan tek koroner arter vakası sunulmuştur. Hastalar genellikle asemptomatiktir, ancak tipik göğüs ağrısı, ventriküler fibrilasyon veya miyokard enfarktüsü ile başvurabilmektedir. Bu vakamız 75 yaşında efor anjinası ile başvuran hastanın sol ventrikül duvar hareket kusuru olması üzerine yapılan koroner anjiyografide tek koroner arter anomalisi izlenmiştir. Tek koroner arter anomalileri ani kardiyak ölümle nedenlerinden biri olup gerek tansı gerek tedavisi koroner arterlerin anatomisine göre belirlenmektedir. Koroner anatomi durumuna göre anomali sınıflamasında Lipton sınıflaması kullanılmaktadır. Nihai tedavi kararı hastanın semptomlarına ve anatomik seyrine göre kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi tarafından multidisipliner yaklaşıma göre belirlenmektedir.