Kuduz Şüpheli Hayvan Teması Olan Çocuğa Yaklaşım - Kara, Yalçın (Güncel Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları V, 2023)
Kuduz, hem ülkemiz hem de dünya için aşıyla önlenebilir, mortalitesi yüksek hastlaklardandır. En sık bulaş yolu, başta köpek ve kediler olmak üzere evcil hayvanlardır. Temas sonrası proflaksinin temelini, temasın özelliğine göre, yara yeri temizliği, kuduz aşısı ve kuduz immünglobulin uygulamaları oluşturmaktadır. Bunların yanında her kuduz şüpheli temas olgusu, tetanoz ve antibiyotik proflaksisi açısından da değerlendirilmelidir.