Solid Organ Nakli Sonrası Cinsel Yaşam, Doğum Kontrol Yöntemleri, Gebelik ve Emzirme - Savsar, Adile (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Solid organ nakli alıcılarının büyük çoğunluğu, üreme çağındaki bireylerdir. Üreme işlevi, nakilden sonra birkaç ay içinde düzelmektedir. Ancak, nakil sonrası hastaların kullandığı immünsupresif ilaçların yan etkileri, hastaların cinsel yaşamlarını, doğum planlarını, gebeliklerini ve emzirme süreçlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Solid organ nakli alıcılarında cinsellik, doğurganlık, doğum kontrolü, gebelik ve emzirme danışmanlığının yönetilmesinden hemşirelerin de içinde bulunduğu multidisipliner bir ekip sorumludur. The majority of solid organ transplant recipients are individuals of reproductive age. Reproductive function recovers within a few months after transplantation. However, the side effects of immunosuppressive drugs used by patients after transplantation may negatively affect their sexual lives, birth plans, pregnancies and breastfeeding processes. A multidisciplinary team, including nurses, is responsible for managing sexuality, fertility, birth control, pregnancy and breastfeeding counseling in solid organ transplant recipients.