Solid Organ Nakli Alıcı ve Verici Eğitimi - Saha, Büşra Selma; Altuğ, Nurşen; Aras, Sinem (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Organ nakli alıcı ve vericilerinin eğitimi, başarılı bir nakil süreci için kritik bir öneme sahiptir. Alıcılar, ameliyat öncesinde organın işleyişi, nakil süreci ve sonrasındaki bakım hakkında detaylı bilgiler alarak hazırlıklı olmalıdır. Ayrıca, immünosüpresif ilaçların etkileri, potansiyel komplikasyonlar ve sağlıklarını korumak için takip edilmesi gereken yönergeler konusunda bilinçlendirilmelidir. Vericiler ise, ameliyat öncesinde ve sonrasında fiziksel ve psikolojik sağlıklarını sürdürmeleri için desteklenmelidir. Hem alıcılar hem de vericiler, nakil ekibinin yönlendirmesiyle uygun beslenme, yaşam tarzı değişiklikleri ve rutin takipler konusunda eğitim almalıdır. Bu eğitim süreci, organ nakli başarısını artırmak ve hastaların yaşam kalitesini optimize etmek adına önemlidir.