İş Stres Yönetimi - Odabaşı Aktaş, Elif (Ebelikte Yönetim, 2023)
Stres, kişide bir eylem, durum veya psikolojik baskıya tepki olarak ortaya çıkan bir ruh halidir. Çalışma hayatının getirdiği zorluklarla birlikte çalışanların karşı karşıya kaldıkları en büyük sorun olan stres, aynı zamanda işverenlerinde en büyük endişesidir. Yaşam boyunca insanlar birçok stres kaynağına maruz kalmaktadır. Zamanlarının büyük çoğunluğunu işte geçiren bireyler için iş stresi en önemli stres kaynaklarından biridir. İş stresi bireylerde en çok psikolojik rahatsızlıklara neden olurken hem bireysel hem de örgütsel birçok probleminde kaynağını oluşturmaktadır. İş stresi çalışan bireyin işle ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirirken iş ortamından ya da kendinden kaynaklanan uyumsuzluk ve bireyin buna gösterdiği dirençtir. Stres yaratan kaynaklar bireysel olsa da yönetimi bireysel olarak değerlendirilmelidir. Eğer stres yaratan kaynaklar çalışma ortamından kaynaklanıyorsa ortam bireyler için daha uygun hale getirilerek uygun stres yöntemleri seçilmelidir. Bu bölümde stres, stresin belirtileri, kaynakları, aşamaları, örgütsel (iş) stres, stresin sonuçları, stres yönetimi anlatılmıştır.