Kadın, Gebe, Fetüs, Yenidoğan Hakları, Hasta Hakları ve Hasta Güvenliği - Ceylan, Gamze; Kanbur, Ayla (Ebelikte Yönetim, 2023)
Hasta hakları ve hasta güvenliği kavramı, ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerinde insandan temel almış ve yıllar içinde değişim ve gelişim göstermiştir. Hasta hakları, II. Dünya Savaşı’nın olumsuz getirileri, ülkeler arasındaki bilimsel ve teknolojik gelişmişlik düzeyindeki farklılık ve çevre kirliliği gibi kargaşanın sonucunda gündeme gelen ve uluslararası platformda korunması gerekliliği savunulan üçüncü kuşak haklardan biridir. Hasta haklarının amacı, bireylerin sağlık hizmetlerinden yararlanırken sahip olduğu yasal haklara en iyi şekilde ulaşmasını güvence altına almaktır. Bu durum sağlık hizmetlerinden faydalanma esnasında, sağlık sistemi sunucularından kaynaklı her türlü tıbbi zararın önlenmesini de sağlayarak hasta güvenliği kavramını doğurmuştur.