Ebelikte Örgütlenme - Karahan, Nazan (Ebelikte Yönetim, 2023)
Mesleki örgütlenme, bir mesleği icra eden mensupların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarıdır. Mesleki örgütler, meslektaşlar arasında birlik, beraberlik ve dayanışma sağlar, iş birliğini geliştirir, mesleki hakların korunmasını sağlar, mesleğin toplumsal, ekonomik hakları savunur. Bu nedenle ebelikte örgütlenme oldukça önemlidir. Ebelik dernekleri meslektaşları bir arada tutan bir ağ işlevi görmektedir. Ebelik dernekleri, mesleği güçlendirme ve geliştirme çalışmalarının tetikleyicisi ve temel aktörüdür. Uluslararası Ebelik konfederasyonu, ebelik derneklerini mesleğin gelişimi için en önemli ayaklardan biri olarak nitelenmekte ve değişimi başlatma potansiyelleri nedeniyle mesleğin gelişmesinde “güçlü bir katalizör” olarak tanımlamaktadır. Bu bölümde mesleki örgütler, ebelikte mesleki örgütlenmenin önemi, ulusal ve uluslararası ebelik derneklerinden bahsedilecektir.