İş Kanunu ve İş Analizi - Avcıbay Vurgeç, Burcu; Çevik, Ayseren (Ebelikte Yönetim, 2023)
Çalışan ve işverenlerin sorumlulukları, yükümlülükleri ve hakları ile çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenleyen kanuna iş kanunu denir. İş kanunu ile korunan haklar çerçevesinde yapılan işlerin sistematik bir şekilde değerlendirilmesi işin ve işletmenin hem sürekliliği hem de verimliliği bakımından önemlidir. İş analizi olarak tanımlanan bu değerlendirme süreci, bir kurumun temel prensipleri ve hedeflerini gerçekleştirmesi için iş ihtiyaçlarının belirlenmesi, işlerin kısa ve ekonomik bir şekilde yapılması, veri toplanması ve bu verilerin değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. İş analizi, işin niçin ve nasıl yapıldığı, iş ihtiyaçları, işin yerine getirilmesi için gereken bilgi, yetenek ve sorumlulukların saptanmasıdır.