Ulusal Sağlık Sistemi ve Sağlık Politikaları - Aslantekin Özçoban, Filiz; Çevik, Esra (Ebelikte Yönetim, 2023)
Hedef nüfusun sağlığını iyileştirme, adil finansal korumayı sağlama, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetine cevap vererek beklentileri karşılayabilme ve bunun sonucunda memnuniyet oluşturmak sağlık sistemlerinin temel hedeflerindendir. Evrensel bir hak olan sağlık hakkı kapsamında sağlık hizmetleri herkesçe erişilebilir, insan onuruna yaraşır saygınlıkta ve yüksek kalitede olmalıdır. Sağlık sisteminin, toplumu kapsayan, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik veren, yeterli sayıda sağlık personeli istihdam edebilen, hizmet sürekliliği sağlayan, yeterli düzeyde finansal desteğe sahip, multidisipliner çalışan ve sağlık hizmeti sunumunda teknolojik gelişim ve değişime yanıt verebilecek düzeyde olması beklenmektedir. Sağlık sistemlerinin ve hizmetlerinin dizaynında önemli belirleyici sağlık politiklarıdır. Bu minvalde ülkemizde sağlık politikalarıyla geçmişten günümüze önemli adımlar atılmıştır.