Organizasyon Teorileri/Yapıları/İlkeleri - Yazıcı Topçu, Tuğba; Aktaş, Songül (Ebelikte Yönetim, 2023)
Her mesleki disiplinde olduğu gibi ebelik mesleğinin uygulanması ve yönetim sürecinde “organizasyon”, etkinlik ve verimlilik açısından büyük önem taşımaktadır. Organizasyon; bir konuda yapılacak işi belirlemek ve gruplandırmak, o işi yapacak sorumluyu ve yetkiyi tanımlamak, ortak hedeflere ulaşmada insanların birlikte en verimli şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir ilişki kurma sürecidir. Klasik, neo-klasik, modern ve postmodern olmak üzere dört organizasyon teorisi bulunmaktadır. Bu organizasyon teorileri, kronolojik süreç içinde gelişmiştir. Organizasyonların; amaç birliği, hiyerarşi, görevlerin tanımı, esneklik gibi çeşitli ilkeleri bulunmaktadır. Yatay, dikey başta olmak üzere farklı organizasyon yapıları vardır. Kadın, anne, yenidoğan ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesinde mihenk taşı olan ebelik mesleğinin temel amaç ve hedeflerine ulaşmada organizasyon becerisi önem arz etmektedir. Ebelikte iyi yapılandırılmış organizasyon; hedeflere erken ulaşmayı sağlar, bakımın kalitesini, zamanın etkin yönetimini, iş verimliliğini ve hizmetten memnuniyeti artırır, maliyeti düşürür. Ebeler iyi plan yapma, zamanı etkin yönetme, öncelikleri doğru belirleme gibi organizasyon becerilerini geliştirmelidir. Ebelerin organizasyon becerisi; etkili iletişim, problem çözme, takım çalışması, liderlik gibi özelliklerini birlikte kullanmayı gerektirmektedir.