Sağlık Çalışanlarının Ruh Sağlığı - Akgenç, Filiz; Tanşu, Ayşe (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Sağlık sektörü, uzun, yoğun ve değişken mesaileri, yetersiz çalışan sayısı, hastalıklara bulaşma riski ile dolu bir karmaşık yapılı bir sektördür. Ana temanın insan olmasından dolayı sistemin her bir aşamasında yapılan işin kalitesi hayati bir öneme sahiptir. Sağlık çalışanlarının, çalışma alanlarının doğrudan sağlığı tehdit eder nitelikte olması, sağlık hizmeti alan hasta ve yakınlarının farklı sebeplerden dolayı güç durumda ve iletişim güçlüğü yaşayan kişiler olabilmeleri sağlık çalışanlarını psikolojik olarak zorlu bir çalışma yaşamına mecbur kılmaktadır. Böyle bir çalışma ortamı ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlık çalışanlarından mesleki bilgi ile sürekli dikkat ve duyarlılık istenmektedir, bu nedenle sağlık çalışanı herhangi bir ruh sağlığı sorunu yaşadığında kendisi ve hastaları için büyük bir risk taşımaktadır. Bu risk faktörlerinin yönetilmesi için sağlık çalışanlarının korunması, desteklenmesi, gerekli araçların, güvenliğinin sağlanması, ruhsal olarak destekleyecek mekanizmaların oluşturulması önemlidir.