Yaşlı Ruh Sağlığı - Arguvanlı Çoban, Sibel; Düzgün, Nurcan (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Bireylerin yaşlanma sürecini tüm yönleriyle sağlıklı, aktif, başarılı ve mutlu bir şekilde sürdürmeleri önemlidir. Ancak yaşlanma sürecinde meydana gelen değişikliklerle birlikte oluşan stresörler bireyi ruhsal açıdan olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Birey bu değişim sürecinden geçerken yaşlılığın toplumda algılanma biçimi ve yaşlılığa karşı bireysel tutumlar sağlıklı yaşlanma için önemli belirleyiciler olmaktadır. Yaşlı bireylerin ruh sağlığını bireysel müdahalelerin etkileyeceği kadar toplumsal müdahalelerin de etkileyeceği belirtilmektedir. Bu nedenle yaşlı bireylerin ruh sağlığı alanında bakım ya da sağlık hizmeti alabilmesi için ulusal ve yerel kamu politikalarını ilgilendiren pek çok koşula sahip olması önem arz etmektedir. Sosyal güvence, yeterli barınma ve ulaşım, uzun süreli bakım seçenekleri bu koşullardan bazılarıdır. Yaşlı bireyler ruh sağlığı açısından riskli grupta yer alsalar da koruyucu uygulamalar ile yaşlı ruh sağlığının geliştirilebileceği bilinmektedir. Yaşlı bireylerin ruh sağlığının korunması için hem fiziksel hem sosyal yönden iyilik hallerinin sağlanarak durumun çok boyutlu bir perspektif ile ele alınması gerekmektedir.