Toplum Temelli Koruyucu Ruh Sağlığı Hizmetleri - Kuzu, Ayşe (Toplum Ruh Sağlığı Hemşireliği, 2023)
Ruhsal hastalıklar toplumda görülme sıklıkları ve sonuçları nedeniyle önde gelen toplum sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Ruh sağlığı hizmetlerinin hastanelerde değil toplumda verilmesi ve bunun toplumun ruh sağlığının korunması, sürdürülmesi ve rehabilitasyonu çalışmaları için bir gereklilik ve aynı zamanda maliyet etkin bir yöntem olduğu kabul edilmektedir. Ruh sağlığı hizmetlerinin sunumunda kullanılan modeller incelendiğinde hastane temelli model, toplum temelli model ve toplum-hastane denge modelin kullanıldığı görülmektedir. Bu bölümde toplum temelli ruh sağlığı hizmetleri incelenmiş ve Türkiye’deki uygulamalara örnekler verilmiştir.