Perimenopozal Dönem ve Kontrasepsiyon - Ak Sözer, Gülşen (Doğurganlığın Düzenlenmesi, 2023)
Aile planlaması, üreme sağlığının oldukça önemli bir bileşenindir. Kadınlar perimenopozal dönemde hala gebe kalmaya devam edebilir. Bu nedenle, kontrasepsiyon perimenopozal dönem dahil olmak üzere tüm üreme çağı dönemini kapsamalıdır. Kadınlar yaşlandıkça, herhangi bir perimenopozal semptom ve tedavilerle birlikte, daha genç kadınlara göre belirgin şekilde artan sağlık riski taşır. Bu dönemde uygun kontraseptif yöntemlerin seçilmesi, avantaj ve dezavantajları, kontraseptif kullanımının durdurulması, hormon replasman tedavisi uygulanması için kadınların yeterli şekilde değerlendirilmesi ve uygun danışmanlık verilmesi önemlidir. Perimenopozal dönemde, yönteme özgü önerilere ek olarak, kadınlara herhangi bir sorun yaşarlarsa veya doğum kontrolü ile ilgili herhangi bir endişeleri varsa, sağlık bakım profesyonellerine danışmaları önerilmelidir.