Adölesan Dönem ve Kontrasepsiyon - Özkan, Hava; Sade, Gülüzar (Doğurganlığın Düzenlenmesi, 2023)
Adölesanlara kontrasepsiyon hizmetleri sunmadan önce, bireylerin aile planlamasına yönelik bilgi, tutum ve ihtiyaçlarının belirlenmesi önemlidir. Ergenlerde kontraseptif bilgi ve kullanım düzeyi oldukça düşüktür. Kendilerini korumak için yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadıkları halde cinsel aktiviteye başlamaları, ergenleri istenmeyen gebelik, güvenli olmayan kürtaj ve CYBE riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Adölesanlara etkin ve sürekli kullanım sağlayacakları modern aile planlaması (AP) yöntemleri hakkında danışmanlık vermek ve yöntem kullanımlarını takip etmek son derece önemlidir. Adölesanlar, yetişkinlerin kullanabildiği tüm doğum kontrol yöntemini güvenle kullanabilirler. Ancak adölesanın kontrasepsiyon yöntemlerinin avantajlarını/dezavantajlarını öğrenmesi, güvenli cinsellik kavramı hakkında bilgilendirilmesi kendisi için en uygun yöntemin seçilmesi sürecine dâhil edilmesi gerekmektedir.