Moleküler Baskılanmış İlaç Taşıyıcı Sistemler - Arpaç Birro, Büşra (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
Moleküler baskınlanmış polimerler (MIP), hedef moleküllerin yapay reseptörleri olarak işlev görerek, doğal antikor-antijen sistemlerinin biyomimetik bir yaklaşımını sunar. Bu polimerlerin işleyişi, kilit ve anahtar mekanizması perspektifinden anlaşılabilir; bu da MIP'lerin, sentez aşamasında kalıplanan molekülle seçici olarak etkileşime girdiğini vurgular. MIP'lerin birçok uygulaması arasında, ilaç taşıyıcı sistemler olarak kullanımı önemli bir yere sahiptir. Bu yöntem, istenen terapötik sonuçları elde etmek için ilacın sürekli ve kontrollü bir şekilde salınımını sağlamada mükemmel bir potansiyele sahiptir. Bu bölümde moleküler baskılanmış polimerlerden bahsedilip güncel olarak ilaç taşıyıcı sistemlerdeki kullanımı üzerinde durulmuştur.