Seramik ve Çini Bünye Üzerine Uygulanan Gravür Tekniği ve UV Dijital Baskı Teknolojisi ile Tasarım Uygulama Modeli - Erköylü, Funda (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Sanatçı, Sanat eseri ve potansiyel alıcı üçlü bileşkenin ayrılmazlığı düşünüldüğünde sanatçısı tarafından yapılan sanat eserinin potansiyel alıcısı ya da izleyicisi ile baş başa bırakılması kaçınılmazdır. Sanatçısı tarafından tasarlanan tasarımların topluma ait sübjektif değerlerin sanat eserleri aracılığı ile geçmişten gelen kültürel mirasların gelecek nesillere aktarılması ve toplumla tarih arasın da kültürel bağ sağlayacak olması önemlidir. Sanatçı; güzeli bulma ve onu ortaya çıkarıp sergilemek ve çağın endüstriyel gelişimi içerisinde yer alıp teknolojik gelişmeler ile sanat uygulamasında köklü bir değişim sürecinde yer almak zorundadır. Yüzyıllar boyunca teknolojinin de sürekli gelişmesiyle birlikte sanat eserlerinin, farklı tekniklerde üretilmesine de devam edilmiştir. Her yeni teknik ve teknolojik gelişim sanat icrasında yeni bir sanat anlayışına zemin hazırlamıştır. Gelişen teknoloji daha çok bilgisayar dünyasında kendini göstermiştir. Bu çalışmanın amacı dijital teknolojinin sunduğu olanakları anlamak, baskı ve çoğaltım tekniklerinde en son gelinen noktanın dijital baskı teknolojisi olduğunu göstermektir. Dijital baskı tekniği, ilerlemekte olan yeni sayılabilecek bir üretim biçimidir. Dijital baskı teknolojisinin işleyişi incelendiğinde tasarımın tamamen bilgisayar ortamında yapıldığı ve bu teknik sayesinde daha kolay ve hızlı bir şekilde istenilen sonuca ulaşıldığı görülmektedir. Bu araştırma kapsamında dijital baskı teknolojisiyle duvar panosu uygulama araştırması yapılmış sonucu paylaşılmıştır.