Nina Hole’ın Ateş Heykellerinden (Fırın Heykeller) “Anıtsal H” Yapıtının Mekanla İlişkisinin İncelenmesi - Karacalar, Şule (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Köklü bir geçmişe sahip olan seramik sanatında, büyük boyutlu formların pişirilmesi her zaman sorun yaratmıştır. Seramik malzemenin kırılgan olması, darbelere ve iklim koşullarına karşı dayanıksız olması sebebiyle büyük boyutlu seramik formların üretilmesinde alternatif çözümler aranmıştır. Bu bağlamda eserlerinde kendi dilini oluşturan Nina Hole’ın seramik sanatına katkısı oldukça önemlidir. Ateş Heykelleri (Fırın Heykeller) ile tanınan Hole, seramik malzemenin sınırlarını zorlamış ve seramik malzemeyi büyük boyutlu formlarla dış mekânda sergilemiştir. Bu çalışmada Nina Hole’ın eserleri Ateş Heykelleri (Fırın Heykeller) üzerinden incelenip, seramiğe nasıl bir yeni dil kazandırdığı üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda “Anıtsal H” isimli Ateş Heykeli yakından incelenip, mekân ile bütünlüğü ve kurduğu ilişki sorgulanacaktır. Böylece hassas bir malzeme olan seramiğin dış mekandaki varlığını devam ettirme potansiyel sürecinin incelenmesi bakımından alana katkı sağlayacağı umulmaktadır.