Sagar Pişirim Tekniği ve Alüminyum Folyo Kullanımı - Bozkurt, Emel (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Seramik endüstrisi ve sanatında pişirimler; bir seramik objenin üretim sürecindeki son ve en önemli aşama olması açısından özel bir yol/yöntem ve teknik belirlemeyi/geliştirmeyi ve belirlenen yöntemin deneysel olarak test edilmesini gerekli kılar. Klasik olarak bisküvi, sır, dekor pişirimleri ve alternatif pişirim teknikleri olmak üzere dört temel pişirim yöntemi bulunmaktadır. Pişirim işlemlerinin sınıflandırılmasında esas alınan nokta pişirim yapılan fırınların atmosfer özellikleridir. Klasik pişirimler yükseltgen (Oksijenli) ortamda gerçekleştirilirken, alternatif pişirimlerin hemen hepsi indirgen (Redüksiyonlu-Oksidatif) fırın atmosferinde veya ortamında gerçekleştirilir. Redüktif ortamda gerçekleştirilen pişirimlerin tümünde sonuçlar yükseltgen ortama oranla daha özgün, raslantısal ve görsel olarak tatmin edicidir. Alternatif pişirim teknikleri adından da anlaşılacağı gibi seramik yüzeylerde klasik yöntemler ile elde edilemeyecek türde etkilerin yakalanmasına olanak tanıyan ve kendi içerisinde alt başlıklara ayrılan pişirim yöntemlerinin genel adıdır. Günümüz sanatçıları, temelinde ilkel pişirimlerin esaslarını barındıran bu teknikler ile mevcut malzeme ve teknolojileri harmanlayarak sıradışı, özgün detaylar elde etmektedirler. Bu bölümde sagar pişirim tekniğinin, malzeme ve zaman açısından uygulanmasını kolaylaştıracak alüminyum folyo kullanımına ilişkin detaylar ve pratikler ele alınacaktır.