Beslenme ve Egzersizin Denge İlişkisi - Hurma, Aslıhan Nur; Güneysu, Yunus Doğukan (Hastalıkta ve Sağlıkta Egzersizin Önemi, 2024)
Beslenme ve egzersiz insan sağlığının önemli bileşenleridir. Egzersiz öncesi ve sonrasında optimum performans için dengeli bir beslenme şarttır. Hidrasyon stratejileri, antrenman öncesi yeterli sıvı alımı, egzersiz sırasında rahat ve etkili sıvı tüketimi ve antrenman sonrası agresif hidrasyonu içeren döngüsel bir sırayla planlanmalıdır. Farklı egzersiz türleri farklı beslenme türleri gerektirir. Aerobik egzersizin obezite nedeniyle kilo kaybı üzerinde faydalı bir etkisi vardır; direnç egzersizleri ise kas kütlesi oluşturmak, enerji sağlamak ve iyileşmeyi desteklemek için egzersiz öncesi ve sonrası beslenmeyi gerektirir. Ayrıca Batı tarzı beslenmenin çevreye olan zararlı etkileri nedeniyle beslenme ve egzersiz programlarının sürdürülebilirliği giderek önem kazanmaktadır. Sürdürülebilir beslenme, kültürel olarak kabul edilebilir, erişilebilir, ekonomik olarak makul ve uygun fiyatlı, biyoçeşitliliğe ve ekosistemlere saygılı, koruyucu, aynı zamanda insan ve doğal kaynakları optimize eden güvenli ve sağlıklı beslenmedir.