4857 Sayılı İş Kanunu Bakımından İşçinin Yıllık Ücretli İzin ve Günlük Ara Dinlenme Hakkı - Gürün Karatepe, Seçil (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Ekonomik ve sosyal bir hak olan yıllık izin Anayasa ile güvence altına alınmış olan bir haktır. Dinlenme hakkına ait güvence Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 50. maddesi kapsamında sağlanmıştır. Dinlenme, işçinin yenilenmesi ve sağlığının korunması bakımından önem arz etmektedir. Dinlenme hakkını kullanan işçinin ücretinin ödenmesi, bu süre içerisinde işçinin gelir kaybının önlenmesi bakımından değerlendirildiğinde işçi açısından avantajlı bir durumdur. Yıllık izin hakkı yanında işçinin günlük yoğun çalışma içerisinde ara dinlenmesi de işçinin verimi açısından son derece önemlidir. İşçinin yorgunluğunun giderilmesi aynı zamanda iş güvenliği bakımından belirli zamanlarda dinlenme imkanının sağlanması başta 4857 sayılı İş Kanunu olmak üzere ilgili yönetmeliklerde düzenlenmiştir.