Tehachapi Kaliforniya Ceza İnfaz Kurumunda Benzersiz Bir Sanat Projesi - Keleş, Nurgül (Plastik Sanatlarda Kuramsal Bakış Açılarıyla Resim, 2024)
Bu çalışmanın amacı Tehachapi ismiyle bilinen Kaliforniya Ceza İnfaz Kurumunda yaratılan bir sanat eseri örneği göz önüne alınarak, cezaevinde yatan mahkumlara farklı bir gözle bakmayı diğer bir deyişle onların ıslah sürecine empati kurmayı sağlamak ve bunun sanat yoluyla ifadesini açıklamaktır. Çalışmanın genel bağlamında, mekan ve sanat ilişkisi de vurgulanmaktadır. Çağdaş sanatta, mekanın kullanımı ve mekanın bir sanat objesi olması konularında birçok çalışma vardır. Bu çalışmada ise sanatın mekanla etkileşimi, mekanın bir sanat eseri olarak kullanılması ve mekanın sanatsal ifadeyle bütünleşmesi ön plana çıkarılmıştır. Bu bağlamda bir mekanın, sanatın taşıyıcısı ve ifade aracı olarak nasıl kullanıldığına dair çeşitli çıkarımlar yapılmıştır. Ele alınan proje özellikle de açık alanda mekana özgülük kapsamındadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması yapılarak, doküman incelemesi metoduyla veriler elde edilmiştir. Projenin sanatçısı Jean Rene’nin Tehachapi sanat projesi hakkında yaptığı TEDx konuşmasından faydalanılmıştır. Bu sanat projesinin sonucu olarak yapılan telefon aplikasyonundan elde edilen veriler arasında yer alan mahkum konuşmalarından da yer yer doğrudan alıntılar verilmiştir. Bu çalışmanın ana temasını oluşturan Tehachapi: Kaliforniya Ceza İnfaz Kurumunda Benzersiz Bir Sanat Projesi’ni sanatçı Jean Rene’nin nasıl ele aldığının, incelenip, değerlendirilmesinin güncel kavramsal sanatı tarihi literatürüne sağlayacağı katkı bakımından önemli bulunmuştur.