Yeşil Bina Sertifika Sistemleri ve Yeşil Binalarda Proje Yönetimi - Kömürlü, Rüveyda (Mimarlıkta Yapı Bilgisi, 2024)
1970’lerden itibaren sürdürülebilirlik kavramı ve çevreye duyarlılık önem kazanmaya başlamıştır. Çevreye en büyük etkiye sahip olan inşaat endüstrisi üzerine odaklanılmış, yapıların çevreye etkisini azaltmak ve değerlendirmek amacıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yeşil bina sertifika sistemleri ortaya atılmıştır. Bu sistemler, inşaat projelerini enerji, su, iç ortam kalitesi, malzeme ve kaynak kullanımı, doğal ve yapılı çevreyle ilişki, ulaşım vb. konularda değerlendirmektedir. Bu değerlendirme için sistemi geliştiren ülkenin standart ve yönetmelikleri esas alınır. Proje yönetimi, projeleri kapsam, zaman ve maliyet kısıtları içerisinde istenen kalite düzeyini sağlayacak şekilde bitirmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada yeşil bina sertifika sistemlerinin uygulama özellikleri incelendikten sonra bir yeşil bina üretiminin proje yönetim ilkeleri çerçevesinde ele alınışındaki önemli noktalara yer verilmektedir. Sürdürülebilirlik konuları daha yoğun disiplinler arası çalışma gerektirmektedir. Bu sebeple, proje yöneticisi işveren, mimar, mühendisler ve yüklenici dahil olmak üzere değişik tarafların çalışmalarını ve yaklaşımlarını koordine etmek üzere daha yoğun çaba sarf etmelidir. Yeşil bina kapsamında projenin hedeflerinin belirlenmesi, bu hedeflerin açık bir şekilde anlaşılması ve bu hedeflere ulaşmak üzere uygulanması gereken inşaat pratiklerinin belirlenmesi bu çaba dahilindedir. Sertifikalandırma süreci de yeşil bina üretiminde proje yönetiminin bir parçasıdır. Titizlikle takip edilmesi ve yönetilmesi gereklidir. Ek olarak, projenin erken aşamalarında, bütünleşik proje teslim yönteminin kullanılması ile işbirliğinin sağlanması, iş değişikliklerinin azaltılması ile maliyet aşımlarının ve proje tesliminin gecikmesinin önlenmesine katkıda bulunabilir.