Proje Yönetiminde Eylemler - Karakoyun Yaşar, Esma (Mimarlıkta Yapı Bilgisi, 2024)
Yapım sektöründe yapının tasarımından kullanım ömrünün tamamlanıp yıkılacağı zamana kadar karşılaşılacak birçok sorun bulunmaktadır. Bu sorunların yapının yaşam döngüsüne etkisinin minimuma indirilmesi için proje yönetimi elzemdir. Proje yönetiminde başarı faktörü zaman, maliyet ve kalite üçgeninin sağlanmasından geçmektedir. Bu yönüyle proje yönetiminin belirlenen hedef kapsamında başarılı olmasında etkili olan birtakım eylem ve etmenler bulunmaktadır. Çalışma kapsamında proje yönetim eylemleri ele alınmıştır. Proje yönetimi, tarihi gelişimi ve dönemsel gelişimlerinin işlendiği çalışmada literatür taraması analizi yoluyla proje yönetim eylemleri belirlenmiştir. Bunlar; planlama, tasarlama-problem çözme, karar verme, denetim ve iletişim olarak sıralanmaktadır. Çalışma sonucunda eylemlerin proje yönetiminin sistemli olarak tamamlanmasındaki yerinin önemine ulaşılmıştır. Buna ek olarak yönetim eylemlerinin genişletilerek yeni faktörler eklenmesi durumu önerilmiştir.