Öğretmen Adaylarının İlk Yardım Bilgi Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi - Tuzlak, Pelin; Aydemir, Kübra; Gül, Ali (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VII, 2023)
Araştırmada, öğretmen adaylarının ilk yardım bilgi düzeyleri incelemiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Biyoloji, Fen Bilgisi, Türkçe ve Resim-İş Eğitimi programlarındaki 83 öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada Altındiş vd. (2017) tarafından oluşturulan 25 maddelik ilk yardım bilgi düzeyi anketi ile “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. İlk yardım bilgi düzeyinin daha önce ilk yardım eğitimi alma ve sürücü belgesine sahip olma durumuna göre anlamlılık gösterdiği, diğer değişkenler açısından anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin gerekli durumlarda ilk müdahaleyi yapabilmeleri açısından ilk yardım eğitimi almalarının önemli olduğu anlaşılmıştır. Öğretmen eğitiminde ilk yardım ders ve uygulamalarına yer verilmesi önerilmektedir.