Fen Bilimleri Öğretmenleri ve Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünme Becerileri ile STEM’e Yönelik Yeterlik ve Tutumlarının Belirlenmesi - Kebeli, Sibel; Candan Helvacı, Sevcan (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış - VII, 2023)
Bu bölümde fen bilimleri öğretmenleri ve fen bilgisi öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerileri ile STEM’e yönelik yeterlik ve tutum düzeyleri ve aralarındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. İlişkisel tarama modeli kapsamında gerçekleştirilen araştırmada saptanan bulgular ışığında fen bilgisi öğretmen ve öğretmen adayları eleştirel düşünme becerinin ve STEM’e yönelik yeterlik ve tutumlarının çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılaştığı belirlenmiştir. Fen bilimleri öğretmenleri ve öğretmen adaylarının eleştirel düşünme beceri ve STEM’e yönelik yeterlik ve tutumları arasında saptanan zayıf pozitif ilişki ise istatistiksel açıdan anlamlılık oluşturmamıştır. Araştırma sonuçlardan hareketle eleştirel düşünme becerisi ve STEM’e yönelik yeterlik ve tutum kapsamında çalışmalarını yürütecek araştırmacılara ve uygulayıcılara bazı önerilerde bulunulmuştur.