Pısa Verilerine Göre Fen Okuryazarlığını Etkileyen Okul Faktörlerinin İncelenmesi - Kaya, Volkan Hasan (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış VI, 2023)
Bu bölümde 2012 ve 2015 yıllarında gerçekleştirilen PISA araştırma verileri ışığında Türkiye, Finlandiya, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’deki öğrencilerin fen okuryazarlığını etkileyen okul faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ülkeler kendi eğitim sistemlerini güçlendirmek için araştırmalar yapmanın yanı sıra farklı ülkelerdeki iyi ve başarılı örnekler üzerinden kendi eğitim sistemlerinde revizyon çalışmaları yapmaktadırlar. Bu bağlamda, örnekleme dahil edilen ülkelerin başarılı ve iyi örnekleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.