Öğretmen Adaylarının Çevre İle İlgili İnançlarının ve Başarı Düzeylerinin İncelenmesi - Şen, Songül; Yılmaz, Mehmet (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Bu araştırma öğretmen adaylarının çevreye karşı inançlarının ve başarı düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, tarama tipinde betimsel bir araştırmadır. Araştırmada nitel verilerle desteklenen nicel veriler yer almaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı III. ve IV. sınıf, Biyoloji Eğitimi Ana bilim Dalı III. ve IV. sınıf ve pedagojik formasyon eğitimi alan fen fakültesi biyoloji bölümü mezunlarından toplam 186 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini oluşturan gruba 2017-2018 bahar döneminde çevre başarı testi ve çevre inanç ölçeği birlikte uygulanmış ve öğretmen adaylarıyla görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistik programlarıyla analiz edilmiş ve ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Buna göre, öğretmen adaylarının çevreye yönelik başarı düzeyleri, testten alınabilecek en yüksek puan dikkate alındığında yeterli düzeyde bulunmuştur. Öğretmen adaylarının görüşme forumda verdikleri cevapların da başarı testi ile örtüşmekte olduğu görülmüştür. Ancak öğretmen adaylarının çevreye yönelik inanç düzeyleri, testten alınabilecek en yüksek puan dikkate alındığında oldukça yetersiz bulunmuştur.