Yaşlanan Şehri Gençleştiren Üniversite: Kastamonu Üniversitesi Örneği - Diler, Zühal; Diler, Saygın (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Kastamonu için yaşlanma olgusu, şehrin öncelikli sorunları arasında yer almaktadır. Kastamonu, Türkiye'nin en yaşlı ikinci ilidir ve 2025 yılında daha fazla yaşlı nüfusa sahip il olacağı öngörülmektedir. Çalışmanın amacı, Kastamonu Üniversitesi’nin şehrin ihtiyacı olan “genç nüfus” temini noktasında üstlendiği rolü ortaya koymaktır. Üniversite 2006 yılında kurulduktan sonra öğrenci sayısı yıllar içinde artmıştır. Öğrencilerin 15-29 yaş grubu içerisindeki payı 2007 yılında %23 iken 2018 yılında zirve noktasına ulaşarak %76’ya yükselmiştir. 2018 yılında, şehirde yaşayan 15-29 yaş grubundaki her 4 gençten 3’ü üniversite öğrencisi olup, genç nüfusun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Ancak, 2018 yılında ülkemizde yeni üniversitelerin kurulması ve pandemi döneminde uzaktan eğitime geçilmesi gibi nedenlerden dolayı öğrenci nüfusunda bir azalma yaşanmıştır. Kastamonu Üniversitesi, yaşlanan şehirde genç nüfusun artması hususunda önemli bir rol oynamaktadır.