Ekonomik Kalkınmada Beşeri Sermayenin Yeri ve Önemi - Denli, İhsan (Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırma ve İncelemeler IV (Mart 2023), 2023)
Ekonomik kalkınma sürecinde birçok faktör etkili olabilmektedir. Beşeri sermaye kavramı, ekonomik kalkınma düzeyine etki eden temel faktörlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın amacı, ekonomik kalkınmada beşeri sermayenin önemini ortaya koymaktır. Bu çalışmada beşeri sermayenin ekonomik kalkınmaya olan etkisi genel bir teori ve ampirik çalışmaları kapsayacak şekilde konunun kavramsal bir çerçevesi, gelişimi ve önemi analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre ekonomik kalkınmada beşeri sermayenin temel bir unsur olduğu tespit edilmiştir. Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri üzerinde ekonomik kalkınmaya bağlı olarak beşeri sermaye faktörünün pozitif bir etki oluşturduğu görülmüştür. Bir ülkenin kalkınmasında fiziki sermaye ile beşeri sermaye faktörünün birbirini tamamladığı söylenebilir. Ekonomik kalkınmayı sağlamanın koşulu beşeri sermaye yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği görülmektedir.